Sunniva Rose skriver om fysikk og kjernekraft i boka «Vi er stjernestøv».

I en tid der klimaet endrer seg, natur ødelegges av vindturbiner og sinte demonstranter stikker kjepper i hjulene til ‘grønne’ kraftutbygginger er det ikke lett å vite hva man skal tro på. Tilogmed politikerne virker å være i villrede når den eneste planen for økt kraftproduksjon nå nedskaleres.

Heldigvis har rosablogger Sunniva Rose (som også har doktorgrad i kjernefysikk) skrevet en lettleselig og oppklarende bok om hvordan verden henger sammen.

Den rosa boka dekker oppdagelsen av røntgenstråling på slutten av 1800-tallet, atomkjernen på begynnelsen av 1900-tallet, kjernefysikk generelt og moderne kjernekraft på en lettfattelig og forståelig måte. Med kule illustrasjoner, funfacts og få ord per side bør denne boken være interessant både for voksne, ungdomsskoleelever og fysikknerder. Alle egentlig.

Det lette språket og bokas design gjør at det slett ikke føles som man sitter på skolebenken. Før du vet ordet av det har du lest et titalls sider og lært om geigertellere og trygge strålingsnivåer i reinsdyrkjøtt. Doktor Rose påpeker samtidig viktigheten av å sette tall på ting.

Boka gjør oss i stand til å erstatte frykt med fakta i forhold til kjernefysikk som har potensiale til å gi oss utslippsfri, stabil og trygg strøm med lite areal- og materialbruk.

Fysikk er grunnleggende for alt rundt oss og kan brukes som en katalysator for å forstå andre områder. Dette er mer enn bare atomer og krefter. Fysikk er nøyaktighet og sannhet, og det er det som trengs for å få klarhet når debatten fylles av store ord fra politikere og meningsdannere som til tider ikke er helt realitetsorienterte.

Biblioteker og undervisningsinstitusjoner bør gjøre denne boken tilgjengelig for alle, spesielt unge som kan få vekket realfagsinteressen tidlig.

Kunnskap og økt interesse for realfag er viktig og riktig!

Terningkast 6

Bjarne Hellesøe
David Harestad