Foreningen Klimavenner for Kjernekraft inviterer til halvdagsseminar på Edvard Grieg Hotel i Bergen, mandag 2. mai. Der spør vi: Kan kjernekraft være en del av Vestlands fremtidige energimiks?

NB. Seminaret streames ikke – fysisk oppmøte er det som gjelder

Norges mest prominente foredragsholdere innen temaet kjernekraft skal hjelpe oss å belyse dette i et halvdagsseminar. Kjernefysiker (PhD) Sunniva Rose, professor (NTNU) Jan Emblemsvåg, CEO i M Vest Energy, Jonny Hestammer og sjefsingeniør i Seaborg Technologies, Eirik Eide Pettersen vil holde informative innlegg om kjernekraft generelt og om lokale muligheter spesielt. Vi vil her fokusere på dialog og sette av god tid til spørsmål fra salen. Avslutningsvis vil vi også avholde en debatt, med Terje Søviknes (FrP) som debattleder. I Klimavenner for kjernekraft er vi partinøytrale og legger opp til bred politisk representasjon i debattpanelet.

Seminaret er åpent for alle. Vi oppfordrer spesielt studenter, lokalt næringsliv og lokale politikere og andre naturvernorganisasjoner til å være til stede.

Klimavenner for kjernekrekraft er en frivillig non-profit organisasjon og alle eventuelle overskudd vil gå til Unicefs innsamlingsordning for barn i Ukraina.

Seminaret avholdes på Quality Hotel Edvard Grieg på Sandslien i Bergen. Innsjekk og registrering vil bli fra kl. 11:00-12:00. Seminaret avsluttes 16:30.

Vi bruker to ulike billettgrupper, en som inkluderer lunsj og bordplass i salen (649,-) og en tilpasset studenter og mindre organisasjoner (199,-) som vi også gjerne vil ha med. Merk at vi ønsker fysisk tilstedeværelse slik at arrangementet ikke vil livestreames. Det er også begrenset med plasser på arrangementet, så gjerne vær tidlig ute.

Program

11:00-12:20: Registrering, mingling og lunsj

12:20-12:30: Innledning – Ordstyrer og debattleder Terje Søviknes (FrP)

12:30-13:00: Energikildenes fordeler og ulemper i lys av Norges framtidig strømbehov – CEO Jonny Hesthammer

13:00-13:30: Hva er kjernekraft og hvor farlig er det egentlig? – kjernefysiker Sunniva Rose

13:30-13:40: Spørsmål fra salen

13:40-14:00: Pause

14:00-14:30: Hva er små modulære reaktorer, og kan det være noe for Norge og Vestland? – professor Jan Emblemsvåg

14:30-15:00: Neste generasjons reaktor, «Compact Molten Salt Reactor» – Sjefsingeniør i Seaborg Eirik Eide Pettersen

15:00-15:10: Spørsmål fra salen

15:10-15:20: Kort pause

15:20-16:30: Debatt med innledende foredrag fra politikere (trenger Vestland kjernekraft, hvor skal det være, når kan det være klart?)

16:30: Slutt

Påmelding

Kjøp billett her.

Hvis du kjøper billett for flere: Skriv navnene til alle deltakerne som kommentar.

 

Foredragsholdere og ordstyrer

Eirik Eide Pettersen

Eirik Eide Pettersen

Sjefsingeniør i Seaborg Technologies

Eirik E. Pettersen er fra Ytre Arna. Etter å ha studert til sivilingeniør i Norge, flyttet han til Frankrike hvor han tok mastergrad innen kjernekraft. Etterpå ble han medgründer i oppstarten av det danske kjernekraftselskapet Seaborg Technologies, hvor han i dag jobber som sjefsingeniør i selskapet. Pettersen oppnådde i 2019, som en av få nordmenn, å komme på den prestisjefylte listen over «30 under 30» til det amerikanske magasinet Forbes. Pettersen bidrar i utviklingen av en såkalt «Compact Molten Salt Reactor, CMSR», og målet er ha starte serieproduksjon av slike installert på lektere kort tid etter 2026.

Jan Emblemsvåg

Jan Emblemsvåg

Professor ved NTNU

Jan Emblemsvåg har doktograd i livsløpsanalyser, og er i dag professor ved Institutt for havromsoperasjoner og byggteknikk. Han har lang erfaring fra næringslivet og har vært direktør blant annet for Rolls-Royce Marine, Vard Group og Ustein Verft. Emblemsvåg har engasjert seg i klimadebatten, spesielt rundt temaet Små Modulære Reaktorer (SMR) til bruk i industri og skipsfart. Han har skrevet en rekke artikler om energikildene våre, og er opptatt av hva som er realistisk mulig, og hvordan kjernekraft kan bidra.
Terje Søviknes

Terje Søviknes

2. nestleder og tidligere statsråd i FRP

Terje Søviknes (FrP) er en fremtredende norsk politiker med utdannelse innen akvateknologi og økonomi. Han har lang erfaring i fra norsk politikk og er fra 5. mai 2019 partiets 2. nestleder, og har tidligere vært statsråd for eldre- og folkehelse, samt Olje- og energiminister fra 2016 til 2018. Han var også en svært populær ordfører i Os kommune fra 1999 til 2016 og fra 2018 til 2019. Os ble også den kommunen i Norge der partiet hadde størst tilslutning.
Sunniva Rose

Sunniva Rose

Ph. D. Kjernefysiker

Sunniva Johanne Rose er en norsk kjernefysiker og ettertraktet forskningsformidler/foredragsholder. Rose har PhD i kjerne- og energifysikk ved Universitetet i Oslo hvor hun har forsket på bruk av thorium i kjernekraftverk. Hun holder foredrag om kjernefysikk, hvor hun legger vekt på å gjøre temaet forståelig for folk flest. Rose er også forfatter av boken «Vi er stjernestøv», en bok som har som mål å gjøre kjernefysikk til nettopp det det er: Gøy og spennende. Hennes solide formidlingsevner gjør henne til et ettertraktet intervjuobjekt av norsk media.
Jonny Hesthammer

Jonny Hesthammer

CEO M Vest Energy

Jonny Hesthammer er bedriftsleder med lang erfaring innen petroleumsnæringen, og har startet flere olje- og gasselskaper. Han har også mange år bak seg som professor innen geologi og geofysikk ved Universitetet i Bergen. Hesthammer har engasjert seg i klima- og energidebatten, og skrevet en rekke kronikker om temaet i norske aviser, i tillegg til å holde foredrag om temaet. Hesthammer har også vært sentral i utviklingen av nettstedet https://energy.glex.no/no som presenterer fakta knyttet til energikonsum og energikildenes påvirkning på klima, helse, økonomi, natur og miljø.

Adresse

Quality Hotel Edvard Grieg

Sandsliåsen 50
Sandsli 5254

Bergen

Google maps